Egy csoport önmagunkért: Állj oda magad mellé!

Egy csoport önmagunkért: Állj oda magad mellé!

A legutóbbi posztban már igyekeztem sejtetni, hogy készülök valamire. Nos, itt is van: ez az Állj oda magad mellé! facebook csoport, amelyből reményeim szerint egy valódi online, majd később akár offline közösség is ki fog alakulni.

Hogyhogy álljak magam mellé?

Az elmúlt néhány évem egyik legfontosabb tapasztalata összegezhető ebben a mondatban.

Nagyon sokan érezzük úgy, hogy éppen arra nincs sokszor erőnk, energiánk, időnk, ami nekünk magunknak lenne a legfontosabb. Ismerik ezt az érzést nők, anyák, de férfiak, apák is, sőt azok is, akik nem szülők. Magunkat olyan könnyű hátra sorolni! Ugye nektek is ismerős: ha a gyerekünknek, férjünknek vagy a kollégánknak fontos valami, azzal igyekszünk foglalkozni. Elintézzük, megoldjuk, előkerítjük, letöröljük, megfőzzük, megvigasztaljuk. De ha saját magunkról van szó? Már az is külön időráfordítást igényel, hogy kitaláljuk, megértsük, hogy egyáltalán mire lenne szükségünk. Mi az, ami épp ott, abban az adott helyzetben jólesne, segítene?

Neked mire van szükséged?

Ehhez legtöbbször a támogatás hiányzik. Ha támogatás van, könnyebben kerül idő, energia, erő vagy bátorság is. Nagyon sokan azonban ezt is nélkülözzük. Távol élünk a családunktól, a barátainktól, azoktól, akik egyébként a leginkább mellettünk szoktak állni. Nem keressük őket minden apró-cseprő dologgal, nincs lehetőségünk könnyíteni egymás lelkén. Ilyenkor segíthet, ha mi leszünk önmagunk legjobb barátja, és képesek vagyunk saját magunk mellé odaállni. Hiszen ha mi nem tesszük ezt meg, akkor ki tenné? Adjuk meg magunknak azt, amit a legjobb barátunk tenne ilyen esetben!

Hogyan csináljam, ha egyedül vagyok?

Sokan érezzük magunkat egyedül akár fizikailag, akár az életünkben, akár csak egy-egy helyzetben vagy éppen az érzéseinkkel. De hiszen ha sokan vagyunk, akkor már nem is vagyunk egyedül! Mivel tudom, hogy ez az érzés milyen nehéz, létrehoztam egy támogató közösséget: ez lett az Állj oda magad mellé! facebook csoport. Szeretném úgy alakítani, hogy itt mindig legyen valaki, aki volt már hasonló helyzetben, mint te.

<3

Aki képes veled együttérezni vagy egy kedves szóval, egy találó kérdéssel, mondattal tovább tud segíteni téged. Valószínűleg nem lesz azonnali a hatás. Lehet, hogy csak elgondolkodtat, inspirál, dolgozik majd benned valami, amit itt olvastál, hallottál, és később születik belőle valami jó. Nekem is megvan ezzel kapcsolatban a saját történetem, amit szívesen megosztok majd veled a csoportban.

Mire számítsak, ha én is a csoport része leszek?

Szándékom szerint egy támogató közösségre. Az én inspirációm elsősorban Sheryl Ziegler: Kiégett anyák kézikönyve című könyvéből ered. Amikor elolvastam, úgy éreztem, hogy ami ebből a könyvből kiolvasható, arra mindenkinek szüksége van. Nemcsak anyáknak és nemcsak a kiégés szélén táncolóknak, bár mi is nagyon sokan vagyunk. Mindenkinek, aki kerülgeti azt a bizonyos gödröt, és inkább a a peremén kívül szeretne tartózkodni, mint a mélyére zuhanni. Ebből a könyvből is hozok majd nektek sok-sok részletet, de más könyvek, podcastek, cikkek vagy gondolatok is vezérfonalaink lesznek. Sok olvasós tartalom lesz, mert én nagyon szeretek olvasni és rengeteget ad nekem – ezt nem jelenti azt, hogy nektek kell majd sokat olvasnotok! Igyekszem vigyázni arra, hogy ne plusz terhet, ne plusz időtöltést tegyek rátok.

Mivel én magam  – még – nem vagyok a téma szakembere, hívtam a csoportba coachot és irodalomterapeutát is, hogy biztosan hiteles legyen a tartalom, és megbízható szakmai háttérrel segítsük egymást.

Nagy izgalommal várom, milyen közösség alakul itt ki, gyertek, álljatok magatok mellé, és álljunk mind egymás mellé!

Szeretettel,

Timi