Ti hogy álltok idén az ajándékozáshoz? Van, aki korábban az élményajándékokra fókuszált, de idén ezt nehezen tudja megoldani, van, aki épp a több tárgyi ajándékkal kompenzálná ennek az évnek a nehézségeit, főleg a gyerekek felé, és persze olyan is, akinek az anyagi nehézségek miatt több kreativitásra van szüksége most. Bármelyikhez is tartozol, biztosan van néhány olyan kedves ismerős, barát vagy kolléga, akit szívesen meglepnél, de nem költenél nagyobb összeget, és esetleg nem is ismered őket annyira közelről, hogy az ajándék valóban szívhez szóló lehessen.
Ajándék, ami elfogy
Ilyenkor jönnek jól az ehető ajándékok: azt nem nehéz kifigyelni, ki mit szeret, milyen az ízlése ételek terén. Választhatsz egy üveg finom bort vagy valamilyen édességet, és nagyon sokaknak bejöhet a kávé is. Arra mindenképp gondolj, hogy hogyan étkezik az illető: van-e valamilyen érzékenysége vagy egészségügyi korlátozása, esetleg követ-e valamilyen speciális életmódot.
Én maradtam a kávénál, és három olyan élelmiszerajándékot készítettem, ami ehhez illik. Kávézni sokan szeretnek, az én megajándékozott barátnőim biztosan, és itthon is maradt az elkészült adagokból némi finomság. Két kávéízesítő szirupot készítettem: mindkettő telt, fűszeres ízzel dobja fel a tejeskávét, és valahogy belülről melegítenek. Egy ilyen igazi, aromás forró ital talán abban is segít, hogy a felhörpintett eszpresszó helyett most leüljünk beszélgetni vagy néhány oldalt elolvasni egy jó könyvből, amíg elkortyolgatjuk. A harmadik pedig egy sütőtökős kuglóf, amiből egy szeletet el is majszolhatunk a kávé mellé.
Sütőtökfűszeres paszta
Több recept található a neten, az enyémet a Street Kitchen inspirálta, de szeretek szabadon, ízlés szerint fűszerezni. Készülhet maradék sült tökből vagy vásárolhatsz erre a célra egy tököt, és akkor a maradék lesz a csemege. Vagy elkészítheted mellé a kuglófot is, és akkor a teljes sütőtök elfogy. Jó kis élelmiszerpazarlás-mentes tipp arra az esetre, ha a családban nem mindenki szereti a sütőtököt, és rajtad maradna a mennyiség: kuglóf formájában nálunk bármennyi jöhet.
Körülbelül 20 dkg sült tökhöz keverd hozzá a következő édesítőket és fűszereket:
1 evőkanál méz
1 evőkanál barna cukor
1 teáskanál fahéj
1 mokkáskanál őrölt gyömbér, szerecsendió és szegfűszeg
Az egészet apránként öntsd fel 3 deci vízzel – egy pici víz hozzáadása után kezdd el botmixerrel keverni, és figyeld az állagát, ahogy adagolod a vizet. Forrald fel, és jó alaposan keverd el botmixerrel. Ha van kis lyukú szűrőd, át is passzírozhatod rajta. Nem lesz teljesen sima krém, de nem zavaró a kávéban a rostossága. Ha át tudod passzírozni, tehetsz bele darabos fűszereket is: szegfűszeget, forraltbor-fűszerkeveréket vagy bármi karácsonyosat.
Fahéjas kávészirup
Nagyon gyorsan elkészül, viszont kell egy napot pihentetni, tehát ne az ajándékozás napján készítsd el! Az enyém kicsit kevésbé intenzívre sikerült, jöhet belőle egy evőkanálnyi is a kávéba.
15 dkg nádcukor vagy barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliaaroma (természetesen használhatsz valódi vaníliát is!)
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér (ebből meg jó a por is)
A barna cukrot hevítsd fel 2,5 deci vízzel, add hozzá az összes fűszert, majd forrald óvatosan, kevergetve alacsony fokozaton, hogy csak gyöngyözzön húsz percig. Ennyi idő alatt be kellene sűrűsödnie. Én dupla mennyiséget készítettem, annak több kellett, és még másnap is felforraltam egyszer. Hagyd kihűlni és lefedve állni egy napig, aztán szűrd le és töltsd üvegbe. Ha van fahéjrudad, azt még hagyhatod benne állni továbbra is. Jöhet a dekorálás és a címkézés, és kész is az ajándék!
És ha mindez megvan, már csak a forró, habos kávé hiányzik, és mellé egy szelet süti. Bármelyik ízesítéssel remekül passzol a sütőtökös kuglóf, én gyakran készítem ősszel és télen is. Bár a sütőtök fő szezonja október végén jön el, édes ízét jól kiegészíti a fahéj vagy a vanília, és így beleillik a karácsonyi ízvilágba is. Teljes kiőrlésű liszttel, csökkentett cukormennyiséggel vagy édesítőszerrel egészségesebbé is teheted, én is így szoktam készíteni.
Sütőtökös kuglóf
24 dkg liszt (én fele-fele arányban szoktam keverni a fehéret és a teljes kiőrlésűt)
2 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál só
2 kávéskanál fahéj
20 dkg cukor
1,5 dl olaj
4 tojás
25 dkg sült sütőtök
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra, és vajazz ki egy kuglófsütő formát. Egy tálban keverd össze a lisztet a sütőporral, a sóval, a fahéjjal és a szódabikarbónával. Az egész tojásokat keverd habosra a cukorral és az olajjal, majd dolgozd hozzá a sütőtököt. Ehhez a masszához apránként adagold a lisztes keveréket, amíg egynemű nem lesz. 45-50 percig süsd, érdemes tűpróbát végezni, majd hagyd a formában kihűlni.
Nem lesz belőle egy nagyon nagy kuglóf, egy családi uzsonnára éppen elfogy, de arra pont alkalmas, hogy porcukorral megszórva, egy szalaggal átkötve, fahéjrúddal dekorálva egy nagyobbacska fém sütisdobozban ajándék legyen belőle. Ha olyasvalaki kapja, aki kifejezetten szeret sütni, adhatod sütibefőttként is. Rétegezd egymásra egy befőttesüvegben a száraz hozzávalókat. Ehhez érdemes barnacukrot használni, így a különböző színű rétegek jól fognak mutatni egymáson. A receptet írd le egy szép képeslapra vagy nyomtasd ki, és kösd egy szalaggal az üveghez.
Nálatok készül ennivaló ajándék idén karácsonyra?
Legutóbbi hozzászólások