Múlt héten ott hagytuk abba, hogy készen volt a reggeli és a gyerekek a megpakolt dobozaikkal, kulacsaikkal elmentek az iskolába, apa meg dolgozni. Anya haza a kutyával, be a házba, és körülnéz, hogy mik is a mai teendők.

Főzni majdnem mindennap kell. Többféle módszerrel való kísérletezés után nemrégiben megtaláltam a számomra ideális menütervezőt, ami levette a vállamról a „mit főzzek ma?” és a „mi van itthon?” terhét. Az első kérdést megválaszolja a csodálatos menüterv, a másodikat pedig a hétvégén előre megejtett piaci bevásárlás. A hulladékmentes vásárlás mikéntjéről itt olvashattatok. Annyit tennék még hozzá, hogy ha nem áll módodban piacra menni, vagy éppen valami hiányzik, amit nem tudtál vagy elfelejtettél beszerezni, akkor a szupermarketekben vagy egyéb boltban sem ördögtől való megkísérelni hulladék nélkül vásárolni. Néhány ötlet:

  • Ugyanúgy legyen nálad vászonszatyor (tarts mindig a táskádban egyet) és/vagy kosár (ezt az autódban, bicikliden is tarthatod) mintha piacra mennél.
  • Hasznos még néhány kisebb textilszütyő, behúzózsinóros zsákocska vagy tüllzsák a kisebb dolgokhoz. Ha ilyened nincs, az otthon még a nejlonzacskós időkből eltett pár újrahasznált zacskó is jó, nem kell emiatt vásárlásba fognod!
  • Nagyobb mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt (alma, krumpli) nyugodtan tegyél a saját zacskódba, rá tudod ragasztani a címkét vagy lemérik a pénztárnál. Érdemes szólni vagy mutatni, mi van benne, ha nem áttetsző a zacskód.
  • Egyáltalán nem muszáj bármilyen zacskót használni: egyszerűen mérd le az árudat a mérlegen és az egyik darabra tedd a vonalkódot (pénztárnál történő mérésnél is működik).
  • A péksüteményeket is teheted a saját zsákodba, ha nincs, még mindig jobban jársz a papírtasakkal, mint a műanyaggal. Ha vigyázol rá, újra is tudod használni. Bevallom, a kenyeret el szoktam venni mindenféle zacskó nélkül, a kosárban a többi élelmiszerre teszem, a pénztárnál pedig én veszem el, a pénztárosnak nem kell megfognia. Higiéniai szempontból vitatható, ennyi szerintem belefér. 
  • Sajttal, tejtermékkel kapcsolatban a szupermarketekben annyit tudsz tenni, hogy minél nagyobb kiszerelést választasz. A tejfölös vödör jól jöhet majd a következő alkalommal a piacon! Tojásból a papírdobozosat válaszd.
  • A húsos, felvágottas pult szokott nehézséget okozni. Tapasztalatom szerint a legtöbb üzlet nem csomagol a magunkkal vitt dobozba. (Legutóbb hosszan álltam sorban a pultnál egy szál kolbászért, mert az önkiszolgáló részen csak vákuumcsomagolt volt, de sajnos a pultnál sem kaphattam meg nejlon nélkül, mert nincs hova ragasztani a címkét… Ilyenkor van az, hogy vannak ötleteim, de nem állhatok le a mögöttem növekedő sorban népnevelni.) Még mindig jobb a pultnál fóliás papírba csomagolt felvágott, mint a tálcás: a fóliás papírt újra lehet használni, vagy le lehet választani a papírról és a fóliát el is lehet mosogatni, mielőtt a szelektívbe teszed.

Na jó, ennyit a vásárlásról egyelőre, ha van kérdésetek, írjátok itt vagy a facebookon, mert látom már, hogy csak a bevásárlás külön poszt lehetne. Tehát hazaviszem a beszerzett nyersanyagot, és jön a főzés. Említettem a menütervet – nem csinálok úgy, mintha a saját módszerem lenne, Pareto lányától tanultam. Evernote és Google Keep alkalmazásokkal kombinálom, előbbiben van a menüterv, ahol lehet, hozzálinkelve a recept, utóbbiban a bevásárlólista kizárólag a menühöz szükséges hozzávalókkal. Vásárlás közben pipálom, így nem veszek semmi feleslegeset, de amikor hét közben főzni akarok, minden van otthon, csak a napi fogyó dolgokkal kell kiegészíteni.

A főzéssel kapcsolatban úgy tudsz hulladékmentesíteni, ha komposztálsz. Szerencsések, akik, mint mi is, a saját kertjükben tehetik ezt, de már megoldható – és akik csinálják, azok szerint nem is ördöngösség – a beltéri gilisztakomposztáló. Ha sok zöldséget tisztítasz, a héjakból készíts alaplét és fagyaszd le, vagy magát a zöldséghéjat is gyűjtheted a fagyasztóban, és egy nagyobb adagot használj fel később. Fagyasztani kiválóan lehet befőttes üvegben, ha nem töltöd teljesen tele.

5-easy-and-practical-tips-to-create-a-fuss-free-zero-waste-kitchen-1-860x860.jpgKép forrása: https://ecowarriorprincess.net/2018/12/5-simple-easy-tips-to-create-a-fuss-free-zero-waste-kitchen/

Konyhai eszközök terén én elég minimalista vagyok, kevés és tartós edényem van, amik a konyhában már használhatatlanok, azokból lesz a kutyaitató lábos, illetve nyáron mindig teszünk ki vizet a méheknek, madaraknak is. Volt már, hogy egy régi tepsiben rukkolát neveltem, de a műhelyben is használhatók festésre, tárolásra. Ha le kell cserélnem, műanyag fogantyú nélküli fém edényt keresek majd, és igaz ez az evőeszközökre, szedőkanalakra is. A gyerekeink még mindig a színes ikeás műanyag poharakat, tányérokat használják, szeretik és ezeket sem cseréljük le csak azért, mert kinőtték. Amíg jó, addig használjuk, és szerintem ez az egyik legfontosabb: az élettartamuk valódi végéig használni a tárgyainkat.

Legközelebb folytatjuk a főzést, eszünk és el is mosogatunk utána 🙂 Tartsatok velem!