Úgy gondoltam, játsszunk egy kicsit, és a kihívásokat is szeretem. Nem lesz könnyű a home office – home schooling napirend, plusz háztartás, gyerekek és a többi napi feladat mellé beszuszakolni a posztolást, de próbáljuk meg.

Részt veszek a BloggerKépző 13+1 napos kihívásán, napi egy poszt, adott témában, rövid kis színesek, kicsit személyesen, reményeim szerint érdekesen. Vágjunk is bele!

Az első nap témája a nap képe. Számomra egyértelműen ez a kép az:

jegesmedve.png

Horváth Eszter fotója, forrás: index.hu – https://index.hu/kultur/2020/04/16/magyar_fotos_nyerte_a_world_press_photo_2020_dijat_kornyzet_kategoriaban/

A képen jegesmedvék vizsgálgatnak érdeklődve egy, a kutatók által a klímaváltozás nyomon követésére kihelyezett berendezést az Északi-sarkvidéken. Eszter négy hónapot töltött egy jégtáblába fagyasztott, száz fős kutatóhajón 2019-ben. A hajó a jégtáblával együtt lassan haladt észak felé, hogy aztán az Északi-sarkot elhagyva majd kiolvadjon a másik oldalon. Kísértetiesen hangzik, ugye? Van itt bezártság, sötétség, tényleg hosszú téli éjszakák, Eszter a Napot nem is látta hónapokig, a Holdat ellenben 24 órán át. Maga a kutatás nagyon fontos és újszerű munkát végzett, olyan helyen jártak, amit még soha nem vizsgált ember. Tudjuk, hogy a sarkvidék éghajlata jóval gyorsabban változik, mint a világ többi részéé, ezen a területen a klímaváltozás konkrétan szemmel látható. 

Ez a fotó számomra nagyon sokat mond. A jegesmedve a klímaváltozás egyik jelképes állata, februárban, a Nemzetközi Jegesmedvenapon írtam is róla. Ez a fotó most megmutatja, hogy azon kívül, hogy milyen érdekes és különleges állat, mennyire kíváncsi és érdeklődő is. Egészen emberi, ahogy felemelt tekintettel nézi a berendezés jelzőzászlóját. Milyen fantasztikus élmény lehetett ezeket az állatokat megfigyelni a sarkvidéki éjszakában, egy jégtáblába fagyasztott hajó reflektorainak fényében! Szinte mintha a világűrben készült volna a kép, a háttérben az űr végtelen sötétségével. Számomra még jobban kihangsúlyozza a természet keménységét, de egyúttal a törékenységét is, és felhívja a figyelmet egy nagyon fontos témára: arra, hogy vigyáznunk kell arra, aminek a részei vagyunk.

Horváth Eszter ezzel a a fotóval elnyerte a World Press Photo 2020 első díját környezet kategóriában.