Ezeket olvastam februárban

Emlegettem már néhányszor a Nincs időm olvasni kihívást, belinkelem újra, és most mesélek is róla egy kicsit. Az ötlet és a kezdeményezés Szabados Ágié – jellemző rám, hogy amikor találkoztam vele, fogalmam sem volt, hogy Ági ismert ember, az RTL híradósa. Még 2017 első felében jött velem szembe a facebookon a csoport ajánlója. Előtte is próbálkoztam már különböző könyves kihívásokkal, többek között a Popsugar 52 hét/52 könyv kihívásával, de azt két egymást követő évben elbuktam. Nem ment az 52 könyv sem, pláne úgy, hogy mindegyiket egy bizonyos témához kellett elolvasni. Akkoriban eléggé kiesett az olvasás az életemből, részben a kemény munka és a sok túlóra miatt, részben mert abban az időszakban bizony sokszor a telefont vettem magam elé könyv helyett. Milyen szerencse – lehet, hogy most már nem találkoznék a csoporttal. 

A kihívás lényege, hogy 12 hónap alatt 12 könyvet kell elolvasni, minden hónapban adott szempont vagy téma szerint. Én néhány hónappal az indulása után csatlakoztam, amiről lemaradtam, azokhoz a témákhoz sikerült találnom abból, amit addig elolvastam – mert persze magamnak addig is listáztam. A csoport címe alapján – A „Nincs időm olvasni” kihívás! // 12 könyv – azt éreztem, hogy na ez az, pontosan erre van szükségem! Teljesíthető, de mégis motivál. 2017-ben 35 könyvet olvastam ki, tavaly már a dupláját. Közben könyvtárba is elkezdtem járni és tudatosabban figyelem az ajánlókat, a könyves blogokat, az új megjelenéseket, a sohavégetnemérős könyves listám egyre bővül, bár azóta már ezt is igyekszem tudatosabban fogyasztani. 2018 áprilisa óta a csoporton belül könyvklub is működik, ennek keretében Ági ajánl egy konkrét könyvet a témához, amit aztán a hónap végén facebook live videóban kibeszélünk.

A februári hónap témája a házasság volt, és ezt aztán nagyon sokféle szempontból körül lehet járni. Sokan tapasztaltuk, hogy inkább a válást, elhagyást, a problémákat írják meg, a boldog házasságról kevesebb könyv szól – persze ez logikus is, ami hibátlan, az kevesebb témát ad. Én egészen vegyes könyveket olvastam, nem mindet a témához:

 – Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt – ezt még akkor kezdtem, amikor nem tudtam a februári témát, nem illik bele, de csodálatos mű, itt írtam róla. 

– Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége – ez volt az én választásom a házasság témájához, de nem sikerült megszeretnem. Sokan nagyon jókat írtak róla, én inkább úgy éreztem, hogy egy remek ötleten alapul, amiből sokkal többet ki lehetett volna hozni. Megnéztem a filmet is, és ez volt azon ritka esetek egyike, amikor szinte jobban sikerült a film, mint a könyv. Többet ugyan nem adott, de annyit igen, ami a könyv lényege.

idoutazo.jpg

– John Marrs: The One – A tökéletes pár – a komoly Kis tüzek és a számomra vontatott Időutazó után jólesett valami pörgősebbet, könnyebben olvashatót elővenni. Ez a könyv nem az a fajta, ami az írás zsenialitásával nyűgöz le. Az alapötlet az, ami megfog: mi lenne, ha a DNS alapján bárkinek meg lehetne találni a tökéletes párját, akivel biztosan összeillik? Öt különböző szálon követjük végig, hogy milyen szituációban kinek hogyan alakul az élete. Izgalmas és közben elgondolkodtató, érdekes beszédtémát ad.

theone.jpg

 – Elena Ferrante: Amikor elhagytak – ez volt a havi közös könyv, nekem az első Ferrantém. Nagyon nagy hatással volt rám. Elképesztően mélyre húz, szétszed, és amikor már azt hiszed, hogy félreteszed ezt a könyvet, mert nem bírod tovább, akkor kezd egyenesbe jönni. Véletlenül sem akarok spoilerezni, olvassátok el. Nem lesz könnyű, de megéri. 

– Szerb Antal: Utas és holdvilág – nagy adósságom volt önmagammal szemben, hogy ez a regény eddig kimaradt, és az elején azt hittem, hogy nem fogom megérteni, hogy miért tartják nagyszerűnek. Az első hatvan oldal egy beszélgetés, vagy inkább elbeszélés, amin nagyon nehezen rágtam át magam. Aztán az utazás, Olaszország és a történet is elvarázsolt, és most ott tartok, hogy mindent el akarok olvasni Szerb Antaltól.

utas.jpg

Ti mi jót olvastatok az elmúlt időszakban?

Házasságról humoros megközelítésben

Miért vitatkoztok össze örökösen, újra és újra ugyanazokon az apróságokon? Miért nem érti meg a férjed, hogy a piszkos pólót a szennyestartóba tegye? Miért nem látja a feleséged, hogy csak egy kis nyugalomra lenne szükséged? Persze, a férfiak a Marsról jöttek, a nők a Vénuszról, és a két bolygó lakói nem beszélnek egymás nyelvén. Szerintem azonban ezt nem lehet ilyen egyszerű igazságokkal leírni. A fenti kérdésekre ad nagyszerű és humoros válaszokat Mark Gungor. De ki is ő?

mark.jpg

Forrás: https://premierespeakers.com/mark_gungor/bio

Én néhány éve már találkoztam az egyik videójával, amely akkor végigsöpört a közösségi médián, ebben a férfi és a női agy különbségeiről beszélt lehengerlően, plasztikusan. Igen, általánosít, ahogy maga is kiemeli az előadásaiban. Természetesen nem működik egyformán az összes férfi, illetve minden nő, de a nagyközönség előtt nincs is mód személyre szabott tanácsokat adni. Amire viszont van mód, az szinte mindannyiunk által ismert konfliktusforrások megvilágítása úgy, hogy nem is vesszük észre, hogy voltaképpen házassági tanácsadáson veszünk részt – egy szórakoztató showra ültünk be.

Mark Gungor amerikai lelkipásztor, a Celebration Church lelkésze, 45 évig élt házasságban, a felesége 2017-es haláláig (és azóta újranősült). Hivatásánál fogva a videókban megemlíti a hitét is, elhangzanak ahhoz hasonló mondatok, hogy „Jézus szeret minket”. Ettől sem kell azonban megijednie annak, akitől ez távolabb áll, nem erőlteti senkire, és nem a vallásos hitben látja a megoldást. Egyszerű, hétköznapi helyzetekről mesél úgy, hogy a közönség a könnyeit törölgeti a nevetéstől – és a videókat nézve te is ezt fogod tenni. Már önmagában az lebilincsel, hogy ő mennyire jól szórakozik történetmesélés közben, a nevetése magával ragad. Bólogatva nézed a sztorikat és nem egyszer a homlokodra csapsz: hát ezért! Az első videó után egy egész sorozattal találkoztam, egy többnapos szeminárium anyaga részekre bontva, az agyi különbségek részletezése után a téma: hogyan maradj házas úgy, hogy nem ölsz meg senkit? Megőrjít, hogy miért nem ért meg a párod? Hogy miért nem úgy gondolkodik, működik, mint te? Mark megadja a választ: mert ő nem te vagy! Küzdesz azok ellen a tulajdonságai ellen, amikkel nem tudsz kibékülni, vagy – és ez a rosszabb – inkább csak hallgatsz, már a küzdelemről is letettél. 

Mark szerint a párterápiák 70 százaléka sikertelen – remélem, jól emlékszem a számra, a nagyságrendre biztosan. Hiszen sok esetben ilyenkor is az a kérdés: mi a probléma? Mi nem stimmel? Mit nem szeretünk a másikban, mi a gyengesége, miben változzon? Gyakran az évek múltával már nem is tudjuk, mi az, amiben a párunk jó, mit szeret igazán, mi a fontos neki, és mi magunk is annyit sérültünk már, hogy félünk feltárni ugyanezt. Ebben segíthet Mark módszere: ő nem arra fókuszál, hogy mi nem stimmel vagy mi a gond veled, hanem arra, hogy mi a legjobb benned. A Flag Page nevű tesztből kiderül, mik a te erősségeid, mi áll az életed fókuszában, és ha mindketten megcsináljátok, össze is tudjátok vetni, és rácsodálkozhattok a másikra. Jobbnál jobb beszélgetések alapja lehet az eredmény!

Ez volt az a bizonyos első videó a férfi és a női agy különbségéről, magyar felirattal:

A következőt már csak linkkel mutatom. Angolul tudók könnyen megtalálják a youtube-on bármelyik videót, és nekik élvezhetőbb is eredetiben, a többiek számára pedig itt megtalálható 12 videó magyar hangalámondással:

https://www.youtube.com/watch?v=fK7jbaUc8nA – ez szerintem zseniális arról, hogy hogyan szoktuk értékelni a saját és a párunk teljesítményét. Ha ezen a linken a feltöltő nevére kattintasz, megtalálod a többi magyar szinkronos videót is.

Magyarul is megjelent egy könyve a Harmat kiadónál. Az eredeti cím – Laugh your way to a better marriage – szabad fordításban „Nevesd át magad egy jobb házasságba” – címként valójában lefordíthatatlan, itt a könyv alcímébe került: Isten hozott egy jobb házasságban! 

A Flag Page tesztről is van külön videó, maga a teszt pedig itt elérhető. Ez már 25 dollár és kell hozzá tudni angolul, de ha könyvvel együtt vennéd meg itt, akkor maga a teszt olcsóbb. Na jó, nem reklámozom tovább, esküszöm, hogy nem kapok juttatást 🙂 Nekünk nagy aha-élményt és sok tanulást jelentett amellett, hogy tényleg nagyon szórakoztató. Köszi Mark!