Miért vitatkoztok össze örökösen, újra és újra ugyanazokon az apróságokon? Miért nem érti meg a férjed, hogy a piszkos pólót a szennyestartóba tegye? Miért nem látja a feleséged, hogy csak egy kis nyugalomra lenne szükséged? Persze, a férfiak a Marsról jöttek, a nők a Vénuszról, és a két bolygó lakói nem beszélnek egymás nyelvén. Szerintem azonban ezt nem lehet ilyen egyszerű igazságokkal leírni. A fenti kérdésekre ad nagyszerű és humoros válaszokat Mark Gungor. De ki is ő?

mark.jpg

Forrás: https://premierespeakers.com/mark_gungor/bio

Én néhány éve már találkoztam az egyik videójával, amely akkor végigsöpört a közösségi médián, ebben a férfi és a női agy különbségeiről beszélt lehengerlően, plasztikusan. Igen, általánosít, ahogy maga is kiemeli az előadásaiban. Természetesen nem működik egyformán az összes férfi, illetve minden nő, de a nagyközönség előtt nincs is mód személyre szabott tanácsokat adni. Amire viszont van mód, az szinte mindannyiunk által ismert konfliktusforrások megvilágítása úgy, hogy nem is vesszük észre, hogy voltaképpen házassági tanácsadáson veszünk részt – egy szórakoztató showra ültünk be.

Mark Gungor amerikai lelkipásztor, a Celebration Church lelkésze, 45 évig élt házasságban, a felesége 2017-es haláláig (és azóta újranősült). Hivatásánál fogva a videókban megemlíti a hitét is, elhangzanak ahhoz hasonló mondatok, hogy „Jézus szeret minket”. Ettől sem kell azonban megijednie annak, akitől ez távolabb áll, nem erőlteti senkire, és nem a vallásos hitben látja a megoldást. Egyszerű, hétköznapi helyzetekről mesél úgy, hogy a közönség a könnyeit törölgeti a nevetéstől – és a videókat nézve te is ezt fogod tenni. Már önmagában az lebilincsel, hogy ő mennyire jól szórakozik történetmesélés közben, a nevetése magával ragad. Bólogatva nézed a sztorikat és nem egyszer a homlokodra csapsz: hát ezért! Az első videó után egy egész sorozattal találkoztam, egy többnapos szeminárium anyaga részekre bontva, az agyi különbségek részletezése után a téma: hogyan maradj házas úgy, hogy nem ölsz meg senkit? Megőrjít, hogy miért nem ért meg a párod? Hogy miért nem úgy gondolkodik, működik, mint te? Mark megadja a választ: mert ő nem te vagy! Küzdesz azok ellen a tulajdonságai ellen, amikkel nem tudsz kibékülni, vagy – és ez a rosszabb – inkább csak hallgatsz, már a küzdelemről is letettél. 

Mark szerint a párterápiák 70 százaléka sikertelen – remélem, jól emlékszem a számra, a nagyságrendre biztosan. Hiszen sok esetben ilyenkor is az a kérdés: mi a probléma? Mi nem stimmel? Mit nem szeretünk a másikban, mi a gyengesége, miben változzon? Gyakran az évek múltával már nem is tudjuk, mi az, amiben a párunk jó, mit szeret igazán, mi a fontos neki, és mi magunk is annyit sérültünk már, hogy félünk feltárni ugyanezt. Ebben segíthet Mark módszere: ő nem arra fókuszál, hogy mi nem stimmel vagy mi a gond veled, hanem arra, hogy mi a legjobb benned. A Flag Page nevű tesztből kiderül, mik a te erősségeid, mi áll az életed fókuszában, és ha mindketten megcsináljátok, össze is tudjátok vetni, és rácsodálkozhattok a másikra. Jobbnál jobb beszélgetések alapja lehet az eredmény!

Ez volt az a bizonyos első videó a férfi és a női agy különbségéről, magyar felirattal:

A következőt már csak linkkel mutatom. Angolul tudók könnyen megtalálják a youtube-on bármelyik videót, és nekik élvezhetőbb is eredetiben, a többiek számára pedig itt megtalálható 12 videó magyar hangalámondással:

https://www.youtube.com/watch?v=fK7jbaUc8nA – ez szerintem zseniális arról, hogy hogyan szoktuk értékelni a saját és a párunk teljesítményét. Ha ezen a linken a feltöltő nevére kattintasz, megtalálod a többi magyar szinkronos videót is.

Magyarul is megjelent egy könyve a Harmat kiadónál. Az eredeti cím – Laugh your way to a better marriage – szabad fordításban „Nevesd át magad egy jobb házasságba” – címként valójában lefordíthatatlan, itt a könyv alcímébe került: Isten hozott egy jobb házasságban! 

A Flag Page tesztről is van külön videó, maga a teszt pedig itt elérhető. Ez már 25 dollár és kell hozzá tudni angolul, de ha könyvvel együtt vennéd meg itt, akkor maga a teszt olcsóbb. Na jó, nem reklámozom tovább, esküszöm, hogy nem kapok juttatást 🙂 Nekünk nagy aha-élményt és sok tanulást jelentett amellett, hogy tényleg nagyon szórakoztató. Köszi Mark!