Olyan most a kert, mintha fellélegzett volna, valószínűleg így is van, és mivel a növények ezt elmondani nem tudják, hirtelen növekedési ütemmel és zöldüléssel fejezik ki. Hihetetlenül száraz márciusunk volt, nem is emlékszem olyanra az elmúlt évekből, hogy ilyen aszály lett volna, és locsoltuk volna a friss vetést kora tavasszal. Nem csoda, hogy nem emlékszem – húsz éve nem látott csapadékhiány sújtotta az országot. Mivel szép egészséges hosszú tél volt, minden várt a virágzással, aztán hirtelen, robbanásszerűen kezdtek virágozni a mandulafák, és most, április elején már az orgona is bimbózik. Hát hol van még az anyák napja, amire az orgona ágának készen kellene állnia? 

0408.jpg

Csillagvirág, vadon nő a kertben

Minden klímaszorongásom és vízhiány miatti aggodalmam mellett azonban felhőtlenül gyönyörködöm a kertemben. A jelenlegi állapot: zöldül a zöldséges, szinte minden kikelt már: a mák, a salátafélék, a retek, a cékla. A borsó három különböző ágyásban három különböző fázisban van. A fűszernövények közül egyelőre a koriandert látom, az eperágyás körül vidáman nő a fokhagyma. Szépen hajtanak a régi és az új, ősszel ültetett bogyósok: piros és fekete ribizli, egres és josta. Alakulóban a kizárólag bogyósoknak szánt kertrészünk, mert a fentiek mellé öt tő szedret tettünk le a tavasszal, és épp most, az eső előtt sikerült kiültetnem két tő kivit, köztük pedig a földön három sor borsó mellett egy sor eper is virágzik. Idén a egy-egy sor virágot is vetettem a zöldségfélék közé, és fogok még ehető virágokat, borágót, sarkantyúkát is. A zöldséges egyik felét még február végén bevetettem talajjavító fehér mustárral, ez az ágyás hamarosan egységes zöldfelület lesz.

A virágos ágyásokban a hagymások örülnek az esőnek: jácint, tulipán, nárciszok virágoznak ki egyik napról a másikra. Van egy keleti, árnyékosabb ágyásom is, meglepetésre abban nyílnak a legnagyobb, legélénkebb színű jácintok, de később kezdték a többitől, lassabban, megfontoltabban nyitják ki a bimbóikat. Most éppen bármelyik nap várom a zöld burkon már átsejlő fehér és rózsaszín tulipánok feslését. Bújnak a kardvirágok és az íriszek, az évelők közül a violák és a bíbor kasvirág is kikelt már. A virágos cserjéim is túlélték az első telüket: jezsámen, nyári boglárka, gyöngyvessző és hibiszkusz fogják díszíteni a kertet, a cserjés boglárka, amit pedig inkább visszafogni kell a terjedésben, már hozza sárga virágait.

0408-4.jpg

Készítettem egy fűszerspirált, az ötlet a permakultúrás könyvből: nagyjából másfél méter átmérőjű kört mértem ki, és több talicska földet hordtunk bele olyan magasra, amekkorára természetesen adódott a lejtéséből, egy kis vulkánszerű kúpot kaptunk így. Kövekből kiraktam rá egy spirálformát az aljától a tetejéig, és az általuk bezárt sávokba terveztem meg, hogy milyen fűszernövényeket ültetek bele: alulra a magasabbak, amik akár kisebb félcserjékké nőhetnek, mint a zsálya, a rozmaring vagy a menta. Felettük az alacsonyabbra növők: bazsalikom, majoranna, csombor, kapor, majd a legtetején lesznek a kis növésű, könnyen elérhető, ollóval vágható fűszerek: metélőhagyma és -petrezselyem, kakukkfű, turbolya. Lesz itt is néhány virág és salátaféle. Egyelőre üres a kis domb, várom, hogy csírázzanak a belevetett magok, többféle fűszer pedig a szobában kezdi az életét palántaként. A magvetéssel, palántaültetéssel kapcsolatban figyelembe vettem azt is, hogy melyik növény szereti a naposabb déli oldalt, melyik inkább az árnyékos, hűvösebb klímát. 

Ezt a hűvösebb klímát a fáink gyökérzeténél is szeretnénk előállítani, a cél az, hogy az erdeihez hasonló aljnövényzetet állítsunk elő nekik. Hamarosan somot, gyöngyvesszőt ültetünk ide, és telepítek zsályát, rozmaringot, levendulát és virágokat a fák alá is. Vár még ránk áprilisban emellett:

  • a krumpli vetése, itt is új módszerrel próbálkozom, szalma közé kiszórva
  • palánták kiültetése: uborka, borágó, bársonyvirág, saláták – az uborkának futtatóháló készítése
  • egynyári virágok vetése
  • további fűszerek vetése és palántázása
  • pótló salátavetés
  • cékla, fehérrépa egyelése
  • ha a mustár kivirágzik, levágni és a vetés alá fektetni mulcsnak
  • és a többi: komposztot és ágyásokat gondozni, fákkal foglalkozni

Bent az ablakban már szép zöld kiskertet alkotnak a palánták: paradicsom, paprika, uborka, fűszernövények itt is, padlizsán, borágó. Mára keltek ki a zöld és lila bazsalikomok, a salátákat már lehet kiültetni. És eközben bolondul virágzanak a fák, egyik szebb és illatosabb, mint a másik, és zsonganak a méhek. Ha annyi termés lesz, amennyit a virágzás mutat, gazdag és munkás nyarunk lesz cseresznyével, meggyel, őszibarackkal, almával, amennyi csak kell. A képek ezúttal nem illusztrációk!