Ennek a posztnak az ötlete szombaton jutott eszembe, amikor moziban voltunk a legkisebbel. Amikor a párommal ketten megyünk, akkor simán lemondunk az ehhez kapcsolódó étel-italfogyasztásról, sőt bevallom, volt már olyan is, hogy az otthoni készletből vittem magammal sós mogyorót egy kis dobozban és vizet saját palackban, így megvolt a feeling, de nem termeltünk plusz hulladékot. A gyerekekkel viszont úgy érzem, hozzátartozik a popcorn és az üdítő – persze, leszokhatnánk róla, talán le is fogunk, de egyelőre még ott tartok, hogy amilyen ritkán járunk moziba, lehetek engedékeny is. Így aztán a pohár és a pattogatott kukoricás tasak hulladék lesz. Rájöttem viszont, hogy vehetünk fém szívószálat, amit ilyenkor magunkkal vihetünk, így a mozi által kínáltat nem kell elvennünk, sőt akár azt is megkérdezhetnénk legközelebb, hogy hajlandók-e a saját kulacsunkba tölteni az üdítőt.

0409.jpg

Később tovább gondoltam:: mit szoktunk csinálni családi szórakozásképpen, és mennyire tudjuk eközben tartani magunkat a hulladékmentesség elveihez, vagy hogyan lehetne jobban csinálni?

Vidéki és a  szórakozás terén eléggé visszafogott család vagyunk, azt hiszem. Szerencsére eleve sok lehetőséget ad a kertünk, a szomszéd gyerekek, a falusi játszótér, a focipálya, ráadásul a sűrű hétköznapok után szívesen is vagyunk itthon hétvégén. De mégis, mik a lehetőségek, amikor kimozdulunk?

  • Ha túrázni, kirándulni megyünk – erről már írtam a hobbikkal kapcsolatos posztban, de érvényes minden családi kirándulásra: állatkert-látogatásra, városnézésre: saját ennivalót viszünk magunkkal, kulacsot, összehajtható, zsebre tehető szilikon poharat, szendvicset újraszalvétában, gyümölcsöt, kekszet dobozkában. Igyekszünk nem elcsábulni a csomagolt rágcsálnivalók és szívószálas dobozos üdítők kínálatától. A fővárosi állatkert már majdnem egy év megoldotta, hogy a büféi ne kínáljanak PET palackos üdítőket: üveges vagy fémdobozos italokat lehet kapni, és a fogyasztás helye mellett rögtön ott a szelektív konténer informáckörnyezetiós táblákkal. A fagyit tölcsérbe kérjük, az ehető „csomagolással” mindenki jól jár.
  • Cukrászda, kávézó – nem kérünk szívószálat, és kerüljük a kávéhoz kapható egyadagos cukrot, előnyben részesítjük az olyan helyeket, ahol a cukor vagy édesítőszer kis tartókban áll az asztalon, és magunk kanalazhatjuk a kávénkba. Bár nem függ össze szorosan a hulladékmentességgel, de a két szemléletmód kéz a kézben jár: a környezetkímélet miatt igyekszünk olyan helyeket választani, ahol a sütemények, fagylaltok alapanyagait hazai, minél közelebbi termelőktől szerzik be. 

0409-01.jpg

  • Éttermi ebéd, vacsora – ugyanaz vonatkozik rá, mint a cukrászdára: ne kérj szívószálat, válaszd a helyit, és ha maradékod van, amit hazavinnél, kérd környezetkímélő csomagolásba. Elérhető már lebomló, bambusz vagy cukornád csomagolódoboz, de a ha hordasz magadnál egy összehajtott, kis helyet foglaló szendvicscsomagolót, az is megfelelhet egyes ételekhez. Ha csak a habfólia ételtároló választható, akkor jön a kérdés: mi a jobb, elhozni így is, vagy rábízni az étteremre, hogy kidobja az ételmaradékot? Ezt a döntést már rátok bízom, ahogy az adott helyzetben a legjobbnak látjátok. Lehetőleg minél ritkábban válasszátok a gyorséttermeket, de ha már beültök, a szívószálat ott is utasítsátok el – saját fém szívószál itt is megoldás lehet – és az igazán hétpróbások még fém kanálgépet is tartanak a táskában ilyen esetekre. Ha nagyon nagy hősök vagytok, a gyereknek se az agyoncsomagolt gyerekmenüt kéritek műanyag játékkal – bár már könyv is választható, és ez remek kezdeményezés, mégis azt gondolom, arra a sokadik apró könyvecskére sincs feltétlenül szükségetek a háztartásban.
  • A moziról fentebb írtam, még annyit tennék hozzá, hogy a 3D szemüveget tegyétek el, és legközelebb ne felejtsétek magatokkal vinni – a csomagolás mellett még az árát is megspóroljátok. Az időnként, egyes filmek promóciójában kapható apró játékokat, kulcstartókat, poharakat nyugodtan utasítsátok vissza. Ha inkább otthon filmeznétek: pattogatni való kukoricát lehet kapni kimérve, és lábosban is elkészíthető! 
  • Fürdők, strandok – kemény dió! Az egyik kihívás itt is az étkezés. Érdemes előre megérdeklődni, milyen jellegű lehetőség van a strand területén, és ha esetleg több is, akkor a pénztárcánk mit enged meg. Ha van beülős, étterem jellegű hely, ahol mosogatják a porcelántányért és a fém evőeszközt, akkor inkább azt válasszuk, mint az egyszerhasználatost. Ha büfé van, akkor választhatunk olyan ételt, amit papírtányéron adnak, így legalább műanyaghulladékunk nem keletkezik, és hát itt is igaz, hogy a hulladék szempontjából legjobban az otthonról hozott ennivalóval járunk. Úgyis menő a retro, érkezzünk nyugodtan hűtőtáskával a strandra, vigyük a kedvenc egészséges eledelünket és jeges limonádénkat. De ki vagyok én, hogy eltiltsam a gyereket a lángostól vagy a palacsintától – egyszer-kétszer az is belefér. Cserébe ne vegyük meg a felfújható delfint vagy a tizenkettedik strandlabdát, ezzel többet nyerünk.

0409-03.jpgKép forrása: https://strand.hu/strand/napsugar-strand-464

  • Ami pedig teljesen hulladékmentes kikapcsolódás: a játszótér, az erdei, vízparti séta, tanösvények, vonatozás vagy kisvasutazás, hajókirándulás, kutyasétáltatás és még sorolhatnám. A lényeg, hogy érezzétek jól magatokat együtt!