Tudtad, hogy aki rendszeresen ír naplót, az könnyebben küzd meg a stresszel? A naplóírás jót tesz a mentális egészségnek, rászoktat az érzelmek tudatos megfogalmazására és segít azokat feldolgozni. Növeli a koncentrációs készséget, természetesen az íráskészséget is, és fejleszti a fantáziát és a kreativitást. És persze nem mehetünk el a kézzel történő írás előnyei mellett sem: ez önmagában csökkenti a szorongást, javítja a szem-kéz koordinációt és nyugtató hatással van a fáradt idegeinkre.

A naplózás mellett szól az is, hogy szebbnél szebb füzetek, naplókötetek érhetők el az írószerboltokat elárasztó határidőnaplók mellett. Töredelmesen bevallom, hogy ez az a terület, ahol a minimalizmusom csorbát szenved, több naplóm van, mint amennyi ahhoz lenne szükséges, hogy egyszerűen leírjam a mindennapi történéseimet. Azért mégis érvényesülnek a környezettudatos elveim is: mindegyik naplóm hazai kézműves termék, nem hagytam súlyos karbonlábnyomot sem a tömeggyártás támogatásával, sem a messziről történő szállítással. Csak azért nem veszek újabb naplót, mert tetszik, mindegyiket használom, és mindegyiket kifejezetten hosszú távon, akár évekig. Grafomán és projektszemléletű emberként kialakult egy rendszerem, megvan, mit mire használok, mi vált be, és most úgy gondolom, talán az éves határidőnaplő az, amiből még ki fogok próbálni mást is, bár az idei egyelőre tökéletesnek tűnik.

A legtöbb naplóm Bomo Art termék. Ez a kézműves manufaktúra csodás, papír és bőr kötésű naplókat készít, számos szebbnél szebb stílusban és mintázattal. Az teszi különlegessé, hogy a webshopjában a kötést, a papírt, a mintázatot és a méretet, de még az oldalszámot is megválaszthatod, a variációk nagy számával gyakorlatilag személyre szabott naplót állíthatsz össze. A borítók nosztalgikus hangulatúak, számomra századeleji hangulatot idéznek meg, régi képeslapokat, térképeket, kottákat, botanikus könyvek lapjait vagy épp csempéket ábrázolnak. Magam is meglepődtem most, ahogy összeszedtem őket, hogy nyolc különbőző naplóm van tőlük, ennek legalább a felét ajándékba kaptam, egy pedig már betelt.

  • Van egy pici vászonkötésű notesz, amit leginkább listázásra használok, ebben vezetem az elolvasott könyveket, a nyaralási ötleteket, és régebben ebben volt az évtervezőm is, de az a könyvecske méretéhez képest túl sok helyet foglalt.
  • Van egy klasszikus értelemben vett naplóm, amibe a gondolataimat írom le, illetve ebben vezetem a hálanaplómat is, így van, amikor csak ez az egy mondat a napi bejegyzésem. Ez lassan betelik, kicsit lejjebb mutatom, hogy mi lesz az utódja!
  • Van aztán egy eléggé elnyűtt, szintén majdnem betelt „céges” naplóm, ebben írom a vállalkozásommal kapcsolatos ötleteket, a találkozók jegyzeteit, a feladatlistákat.
  • Van egy külön naplóm az önfejlesztés jegyében – évente legalább egy fejlesztő tanfolyamra, elvonulásra, tréningre szeretnék eljutni, ezeken mindig jó sok jegyzet születik, a második után eldöntöttem, hogy ezeknek bizony külön füzet kell, ne máshonnan kelljen kikeresgélni.
  • Van egy túranaplóm szép erdős, szarvasos borítóval, ez a mostohagyerek, amire sokkal kevesebb időt szánok, mint szeretnék – mivel a túrákról külön blogot is vezetek, most csak gyorsan lefirkantok néhány adatot hazaéréskor: távot, tájegységet, időjárást, hogy kivel voltam. Ez segít abban is, hogy néhány nappal később szépen összeálljon a blogbejegyzés.
  • Van még bullet journalom is, ennek a naplónak pontrácsosak az oldalai, és alkalmas arra, hogy a naptárlapokat magad rajzold meg benne. Ez inkább a kreativitás kiélésének, mint a kézírásnak ad teret, használom napi szokások vezetésére, kihívásokat listázok benne, de itt terveztem meg a karácsonyi ajándékokat is. Annyira profi nem vagyok, hogy magát a határidőnaplót saját kezűleg készítsem.

Ezeken kívül még két naplóm van, az egyik intimebb és valószínűleg ezt fogom legtöbb ideig használni: a gyönyörű, bőrkötésű, bőrszalaggal záródó naplóba tettem át idéntől az évtervezést. Ehhez csak évente kétszer nyúlok: december utolsó és január első napjaiban, amikor lezárom az aktuális évet és megkezdem az újat. Mindig nagyon izgalmas megnézni, hogy mire jutottam és mennyire sikerült teljesítenem az adott év elején kitűzött célokat, majd végiggondolni, hogy mit szeretnék elérni az épp megkezdődő évben. Ez a szép kötet ennek évekig biztos helyet fog adni.

A másik pedig az Egyboszorka napló, bizony ennek a blognak is külön projektfüzete van, tervekkel, címekkel, listákkal. Amikor csak beugrik egy téma, amiről írni szeretnék, felírom ebbe a füzetbe, jegyzetelek hozzá, ha utána kell járnom a témának, időpontokat fűzök mellé, és pipálom, amikor megszületett az írás. Ez már nem Bomo Art, hanem egy Natur Design márkájú, vonalazott füzet újrapapírból.

Mint láthatjátok, tényleg sok naplóm van, de számomra tudatossá teszi a használatukat, hogy mindegyik külön témához vagy projekthez kapcsolódik, így sokkal áttekinthetőbbek a jegyzeteim.

Biztosan szemet szúrt nektek ebben a listában, hogy még nem volt szó a határidőnaplóról, és lehetetlen, hogy valaki, aki ennyit ír, pont azt ne használjon. Nem okozok csalódást, természetesen használok azt is, és évek kísérletezése után most a Yellow Brick Road naplója tűnik a legjobb választásnak. Ez a napló amellett, hogy kedves és színes, nemcsak a szokásos napi teendőknek ad teret, hanem heti és havi önreflexiónak is, így minden vasárnap és minden hónap végén rászánok néhány percet arra, hogy megválaszolgassam a napló kérdéseit, és így tudatosan áttekintsem a hetemet vagy a hónapomat. Az év felénél lesz benne féléves újratervező is, de időnként sima hétköznapokon is megállít egy-egy kérdéssel vagy tippel. Szeretem, ahogy egy pillanatra kiszakít a napi rutinból és elgondolkodtat. És még ennél is sokoldalúbb, időnként figyelemfelkeltő írásokkal, holdnaptárral, megannyi apró finomsággal, amit csak használat közben fedezek fel benne.

Végül megmutatom, hogy mire váltok hamarosan, ha a klasszikus naplóm néhány oldal múlva betelik. Nemrégiben fedeztem fel a Libellus – Kézműves naplókat, amelyek az eddig általam használtaknál még jobban személyre szabhatóak. Ági ugyanis attól függően, hogy mire fogod használni a naplót, vagy mi a szívednek legkedvesebb stílus, motívum, olyan lapokat készít a naplóba, amilyet csak szeretnél, csak neked szóló üzenettel, rajzokkal, tematikával. Megválaszthatod a színvilágot, a lapok lehetnek fehérek, egy- vagy többszínűek, van nőies, férfias és tini kollekciója, egy aranybánya az oldala azoknak, akik hozzám hasonlóan szeretik a szép, színvonalas kézműves papírtermékeket. Nagyjából 800 féle borítóminta közül választhatsz, a záródása lehet gumis vagy szalagos, biztos, hogy sehol nem fog szembejönni a naplód. Nekem egyelőre egy olyan – gyönyörű, igényes! – kötetem van, amit a honlapról készen választottam, tehát a belseje teljesen üres, a stílusa, színvilága azonban rögtön megszólított. Finom, nőies, szitakötős, türkiz szalaggal zárható, a sarkait fém erősítés védi.

20200305_135052-002.jpgÍgy érkezett 🙂 

20200305_135107-001.jpg

Mindenkinek van egy története 🙂

 libellus_kollazs.jpg

20200305_140000-001.jpg

Színes lapok 🙂 

Ugye gyönyörű? És nemcsak magadnak rendelhetsz ilyet, hanem ajándékba is, akár a tavaszi ballagásokra gondolva. Ha az érettségire készülő lányod, fiad, ismerősöd szeret jegyzetelgetni, a most előtte álló nagy változásokhoz kapcsolódó érzéseit megőrizheti egy ilyen, rá gondolva készülő könyvben. De fotóalbum, babanapló vagy receptfüzet is elérhető az oldalon. Ha épp most jött meg a kedved neked is naplózni, vagy már fontolgattad egy ideje, hogy az ötleteidnek, a hobbidnak vagy valamilyen új szokásodnak papíron a helye, próbáld ki te is a naplózást és számolj be az eredményről!