A hulladékmentes háztartás felé vezető úton a család egész életmódja átalakul. Nekem természetes az, ahogyan mi élünk, a kívülállóknak sokszor furcsa vagy éppen újdonság. A legszembetűnőbb ez akkor, amikor a boltban a vászonszatyromon vagy a kávézóban a saját poharamon csodálkoznak. Ezek a reakciók szerencsére egyre ritkábbak, emellett pedig nekünk is van még hová fejlődni. Nézzük meg, mik azok az apró, mindennapi hulladékmentes lépések, amik már fel se tűnnek. 

Hulladékmentes reggeli rutin

Ha végigmegyek egy napomon, mivel kezdem? Csörög a vekker, felkelek az ágyból, kidörzsölöm a szememből az álmot. Hát, ehhez semmilyen eszköz nem kell, hulladék csak a be nem fejezett álmom. Nézzük tovább. Kitámolygok a fürdőszobába, fogat mosok. A fogkefém fából készült, a fogkrémem üveges csomagolású natúr termék, de saját magam is készítettem már. Zuhany, arcmosás, arctisztítás: házi készítésű szappant használok, anyukám készíti és a kishibás darabokat csomagolás nélkül hozom el tőle. Sminklemosáshoz sima élelmiszerboltban kapható szőlőmagolajat teszek egy mosható textilkorongra, ezzel törlöm át az arcom. Ugyanezt használom reggel is bőrtápláló krém helyett, ha szükségét érzem, akkor forró vizes, olajos lemosás után. Nekem jólesik, és úgy érzem, a szőlőmagolaj finoman ápolja a bőrőmet. Gyanítom, hogy az olaj nagy részét salátába fogjuk elhasználni, mert a fürdőszobában napi két csepp fogy, sminklemosáshoz négy is.

parna.jpg

Kávé, tea, reggeli, tízórai

Átmegyek a konyhába, teát főzök: magamnak és a páromnak két nagy bögre zöld teát, a gyerekeknek gyümölcsteát. Egy nagy kannát használok, ha kiöntöttem a vizet a zöld teának, a maradékba megy a gyümölcstea. A közelünkben már két helyet is tudok, ahol kimérve csomagolás nélkül vásárolhatok szálas teát, amit otthon fém teatojásban forrázok le. Jön a reggeli: kenyér, péksütemény, tojás a piacról, mind a többször használatos szatyorban, dobozban beszerezve. Ha a falusi kisboltban veszünk péksüteményt, azt papírzacskóban kapjuk. Ezt eltesszük, hogy legközelebb is használhassuk, ha pedig már nem alkalmas rá, akkor a papírgyűjtésre váró kupacba kerül, vagy gyújtósnak a kályha mellé. Egyre többször jut eszükbe a már önállóan boltba elszaladó gyerekeimnek is saját zacskót vinni.

tea.jpg

Felkelnek a gyerekek is, esznek, csomagolok mindenkinek. Nem egyszerű: van egy nagyétkű, húsevő kamasz, egy nagyon válogatós és egy mindenevő iskolás, melléjük egy vegetáriánus férj. Mindegyiküknek saját többször használatos műanyag doboza van – nagyon praktikus és tartós, remélem, az összes gyerek összes iskolás évére ki fognak tartani. A szendvicsekhez műanyagborítású textilszalvétát használunk. Vizet a saját kulacsukban visznek magukkal. A reggelihez textilszalvétát használunk – egyelőre elég kevés van itthon, de mára belejöttünk a használatba. Tipp: a barátnőm úgy csinálja, hogy külön saját mintás készlete van minden családtagnak, elegendő mennyiség ahhoz, hogy forogjon a készlet.

Így közlekedünk mi

A nagyfiam idéntől már dolgozni jár, a két kisebb helyben közlekedik biciklivel, vagy rollerrel. A férjem is kerékpározik, korán indul, hogy elkerülje a reggeli csúcsforgalmat. A délutáni különórák még alakulnak, remélem, sikerül megoldanunk tömegközlekedéssel. Ha muszáj autót használnunk, azt csakis úgy, hogy egy időben több tennivalót is elintézzünk, ezzel csökkentve az autózásunk környezetterhelését. A másik lehetőség, hogy viszünk vagy hozunk valakit magunkkal, telekocsiként használva az autónkat.

Mennyi hulladékmentes lehetőség, és ez még csak a reggel volt! A következő zero waste témájú bejegyzésben haladok tovább a napi teendőkben, jön a főzés, a vásárlás, néhány házimunka. Ha érdekel a folytatás, kövesd te is a blogot és környezettudatos közösségfejlesztő egyesületünk, a Zöldellő Egyesület oldalát!

Timi